Potraviny plné chémie alebo 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Potraviny plné chémie alebo 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Potraviny plné chémie

Nie je žiadnou novinkou, že sa v súčasnosti nachádza na pultoch v supermarketoch viac potravín s nebezpečnými chemikáliami, ako tých bez nich. Aj keď začína byť trendom medzi výrobcami vytvárať viac BIO a EKO výrobky, bez pridaných chemických látok, stále je viac tých s tými pridanými.

Nie všetky chemické látky sú škodlivé, ba dokonca sú niektoré aj prospešné. Väčšinou sú to ale práve tie škodlivé, ktoré nás najviac zaujímajú a ktoré majú na naše zdravie najdramatickejší a bohužiaľ niekedy až smrteľný dopad. Tu je zoznam niektorých chemických látok, ktoré sa nachádzajú v bežných potravinách a ktorým by ste sa mali snažiť čo najviac vyhnúť.

Olovo

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Potravinársky priemysel sa začína viac prikláňať k priemyslu a menej k potravinám. Z výroby a celkového priemyselného prostredia sa dostáva do pôdy a kvôli tomu sa môže častejšie vyskytovať aj v potravinách. Môže sa vyskytovať dokonca aj v pitnej vode alebo v mäse, keďže sú často krmivá zvierat kontaminované. V súčasnosti existuje ale snaha znižovania znečistenia životného prostredia, čo vedie stále k nižším a nižším hladinám. Pri vyššom obsahu môže ale spôsobiť poruchy nervového systému a slinivky.

Aspartam

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Používa sa vo viac ako 6000 potravinách a je 200 x sladší ako cukor. Jeho skratkou je aj E951 a používa sa ako náhrada cukru v žuvačkách, niektorých jogurtoch či raňajkových cereáliách. Zvýrazňuje arómu a zvyšuje chuť do jedla. Pokiaľ má niekto vrodenú poruchu metabolizmu, tak jeho konzumácia môže byť až fatálna. Používa sa už vyše 40 rokov v potravinárskom priemysle. Za túto dobu už niekoľko štúdií dokázalo jeho negatívny vplyv na nervové funkcie a hormonálnu rovnováhu alebo že zvyšuje riziko infekcie. Európske úrady pre bezpečnosť potravín aspartam ale naďalej označuje za bezpečný.

Vedeli ste, že?...
Zhadzovať 1 kg týždenne sa dá už za 9 € ? V našom online FIT Klube, nájdete hotové jedálničky, chutné recepty, áno aj sladkosti a dobroty, super tréningové videá, veľa motivácie a mnoho ďalšieho, tak nečakajte a vyskúšajte na vlastnej koži ako sa dá chudnúť až 1 kg za týždeň zábavnou formou. 🙂

Nedávno bol Glysofát zaradený Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny medzi potenciálne nebezpečné látky. Patrí medzi najbežnejšie pesticídy na európskych poliach. Odstraňujú sa ním buriny, ale vyskytnúť sa môže aj v parkoch. Jeho spotreba sa zvýšila po zavedení geneticky modifikovaných organizmov (GMO), ktoré sú imúnne voči tejto látke a jeho pôsobeniu. Je dokázané, že spôsobuje rakovinu a poškodzuje DNA. Taktiež môže mať veľmi negatívny dopad na ľudský hormonálny systém.

Farbivá

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Potraviny sa farbia z jedného prostého dôvodu. Neobsahujú to, čo by obsahovať mali. Pri kvalitných a pravých jogurtoch, ovociach alebo pečivách nie je potrebné potravinárske farbivo. Výrobcovia ale chcú, aby ich lacné a nekvalitné potraviny pôsobili chutne a kvalitne. Pokiaľ je ale výrobok kvalitný no spoločnosť sa ho rozhodne zafarbiť jedine z toho dôvodu, že chce vytvoriť vizuálny unikát, mali by využívať prírodné farbivá a nie umelé. Takýmito chemickými škodlivými farbivami sú napríklad E133, E132, E143, E129, E127, E102, E110. Obsahujú ich prevažne lízanky a cukríky.

Štúdia z Jounral of Pediatrics zistila, že potravinárske farbivo žltej farby spôsobuje hyperaktivitu u detí. Kanadskí vedci zase zistili spojenie červenej farby so škodlivými karcinogénmi, pričom odtiene červenej farby môžu tiež spôsobiť nádory. Preto sa radšej vyhýbajte umelým farbivám úplne.

Parabény

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Syntetické látky na konzervovanie s názvom parabény sa používajú na odstránenie plesní v potravinách. Problém je, že parabény môžu narušiť hormonálnu rovnováhu vášho tela. Štúdia zrealizovaná FoodChemicalToxicology zistila, že denný príjem parabénov znížil produkciu spermií a testosterónu u potkanov a taktiež boli nájdené v tkanivách prsníka u samíc potkanov, kde sa vytvárali rakovinotvorné bunky.

Karamelová farba

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Táto prísada nie je nebezpečná, ak si ju vyrobíte sami s vodou a cukrom. Ale potravinársky priemysel má na to iný recept. Spracujú cukor s amoniakom, ktorý môže produkovať niektoré karcinogény. Centrum pre vedu vo verejnom záujme vo svojej správe tvrdilo, že vysoká úroveň karamelovej farby nájdená v limonádach môže za zhruba 15-tisíc nových prípadov rakoviny v USA ročne.

Dusitan sodný

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Dusitany a dusičnany sa používajú na potlačenie baktérie, spôsobujúcej botulizmus, teda otravu jedlom a na zachovanie ružovej farby spracovaného mäsa. Po požití potraviny s touto látkou sa môže dusitan spojiť s aminokyselinami a môžu vytvoriť nitrozamíny, silné karcinogény. Kyselina askorbová a erytorbová – vitamín C – znižuje riziko karcinogénov, preto ich väčšina výrobcov pridáva do svojich výrobkov. Napriek tomu sa odporúča, že najlepším spôsobom, ako znížiť riziká, je obmedziť príjem potravín s dusitanom sodným.

Dusitan draselný

potraviny a 9 nebezpečných umelých prísad ukrytých vo vašom jedle

Predlžuje životnosť výrobkov, dodáva farbu a údenú chuť. E249 je veľmi ťažké nahradiť inou látkou. V kombinácii s prírodnými sekundárnymi amínmi tvorí rakovinotvorné látky. Nachádza sa v pečených, údených a silne solených jedlách. Slúži ako stabilizátor farby v naloženom mäse, párkoch, šunkách a konzervovanom mäse. Má podobné využitie ako jeho „brat“ dusitan sodný.  Dusitany sa dostávajú do potravín aj prostredníctvom použitých hnojív.

Rastlinný proteín

Používaný ako látka zvýrazňujúca chuť, je rastlinný proteín, ktorý bol chemicky rozdelený na jednotlivé aminokyseliny. Jedna z týchto kyselín, kyselina glutámová, môže uvoľniť glutamát. Keď sa glutamát spojí so sodíkom v tele, vytvorí glutamát sodný, ktorý spôsobuje nežiaduce účinky ako bolesti hlavy, nevoľnosť a slabosť, čo sa týka hlavne citlivých ľudí.

Existuje ešte veľmi veľa rôznych iných nebezpečných umelých prísad a chemikálií v našich jedlách, no tieto sú jedny z najnebezpečnejších a je dôležité aby ste si boli vedomí ich existencie. Pokiaľ chcete udržať seba a svoju rodinu zdravú, tak sa snažte potravinám s týmito látkami vyvarovať.

Radšej si priplaťte za zdravšiu variantu, akoby ste neskôr mali platiť za lieky alebo liečbu proti chorobám vzniknutým vďaka týmto chemickým prísadám.

 

Chcete vedieť, ktoré zdravé potraviny pomáhajú páliť tuk a zlepšiť vaše zdravie? Dozviete sa to v našom online Fit Klube. Páľte tuk rýchlosťou až 1 kg týždenne a cíťte sa fajn.

Viac o online Fit Klubu>>

Matej Leščinský
Som autorom tohto jedinečného projektu. Pomáham ľuďom zhadzovať kilogramy hravo a zdravo.
Komentáre