Atkinsonova diéta – presný postup + čo jesť & čo nejesť
Atkinsonovu diétu prvýkrát predstavil doktor Robert Atkins v roku 1972, kedy publikoval svoju prvú knihu. Robert Atkins bol americký kardiológ a odborník na výživu, ktorý sa zameriaval najmä na boj proti obezite. Atkinsonova diéta bola preto pôvodne mierená pre obéznych ľudí. Odvtedy sa stala populárnou po celom svete. Hlavnou zásadou Atkinsonovej diéty je dodržiavanie stravy s nízkym obsahom sacharidov a jej cieľom je celoživotná zmena stravovacích návykov a prístupu k jedlu.
Atkinsonova diéta má najviac obmedzujúce pravidlá najmä vo svojom úvode. Atkinsonova diéta je ale aj napriek tomu veľmi jednoduchá. Nepočítate množstvo prijatých kalórií, proteínov a tukov. Musíte však počítať množstvo prijatých sacharidov, ktoré sú v prvej fáze veľmi obmedzené. Konzumovať môžete len 20 gramov čistých sacharidov denne, prevažne zo zeleniny. Škrob, obilniny, cukor, ovocie a alkohol sú zakázané. Táto fáza by mala trvať dva týždne a stratu hmotnosti by ste si mali všimnúť veľmi rýchlo.
Atkinsonova diéta v druhej fáze definuje to, čo sa nazýva kritická hladina sacharidov na chudnutie. Do stravy budete postupne pridávať sacharidy, kým nezistíte koľko sacharidov môžete zjesť, aby ste stále chudli. Sacharidy pridávate do stravy rýchlosťou 5 gramov sacharidov denne každý týždeň, čo vám umožní zjesť 25 gramov sacharidov denne počas prvého týždňa druhej fázy. Ak budete aj naďalej strácať váhu, zvýšite príjem sacharidov na 30 gramov denne počas ďalšieho týždňa. Pokračujete až kým sa chudnutie nezastaví a vtedy spätne znížite denný príjem sacharidov na predchádzajúcu úroveň. Keď ste približne 4.5 – 5 kíl od cieľovej váhy, prejdete do tretej fázy.
3V tretej fáze zvyšujete sacharidy o ďalších 10 gramov denne na týždeň. Znova hľadáte množstvo prijatých sacharidov, ktoré vám umožní ďalšie chudnutie, aj keď oveľa pomalšie ako predtým. Atkins si myslel, že v tejto fáze je dôležité spomaliť úbytok hmotnosti na menej ako pol kila týždenne po dobu dvoch až troch mesiacov. V tomto štádiu sa pripravujete na dlhodobý životný štýl a štvrtú fázu. V tejto fáze zostanete, kým nedosiahnete cieľovú hmotnosť.
V štvrtej fáze budete jesť také množstvo sacharidov, ktoré vám umožní udržať si vašu váhu. Množstvo sacharidov, ktoré ľudia môžu konzumovať sa líšia, ale väčšinou je to medzi 25-90 gramov denne, niekedy viac u ľudí, ktorí sa často venujú športovým aktivitám. Atkinsonova diéta je na konci a vy by ste vďaka nej mali mať ideálnu postavu, ktorú si, ak budete dodržiavať vyššie a nižšie uvedené rady udržíte po zvyšok svojho života.
Mäso: hovädzie mäso, bravčové mäso, kuracie mäso, jahňacie mäso, slanina a pod.
Benefity: Mäso je výborným zdrojom bielkovín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri chudnutí a udržaní svalovej hmoty.
Ryby a morské plody: losos, pstruh, sardinky, ustrice a pod.
Benefity: Ryby sú bohaté na zdravé tuky a bielkoviny a sú výborným zdrojom vitamínu D, B2 a vápnika. Morské plody, napríklad mäkkýše, sú ďalším výborným zdrojom proteínov, zdravých tukov a minerálov ako zinok a horčík.
Vajíčka
Benefity: Vajíčka sú nabité bielkovinami, vitamínom A a antioxidantmi. Vychutnať si ich môžete na niekoľko spôsobov – omeleta, praženica, vajíčka na tvrdo alebo stratené vajíčka.
Nízkosacharidová zelenina: špenát, brokolica, špargľa a pod.
Benefity: Zelenina je nutrične výživná a má dostatok vlákniny.
Orechy a semienka: mandle, vlašské orechy, slnečnicové semienka a pod.
Benefity: Orechy a semienka sú nabité vitamínmi, minerálmi a zdravými tukmi.
Tuky a oleje: maslo, extra panenský olivový olej, sezamový olej, avokádo a pod.
Benefity: Atkinsonova diéta a konzumovanie zdravého množstva tukov je dôležitou kombináciou. Strava s vyšším obsahom zdravých tukov pomáha pri chudnutí a redukcii rizikových faktorov ochorení srdca. Dávajte pozor, aby oleje pri varení nedosiahli príliš vysoké teploty a niektoré oleje, napríklad sezamový olej, používajte len do šalátov, nie na varenie.
Syr
Benefity: Syr obsahuje množstvo živín a vitamínov, ako je vápnik, proteín, fosfor, zinok, vitamín A a vitamín B12.
Cukor: sladené nápoje, koláče, sladkosti a pod.
Obilniny: pšenica, jačmeň, ryža a pod.
Nízkotučné potraviny: väčšinou obsahujú väčšie množstvo sacharidov
Zelenina a ovocie s vysokým obsahom sacharidov: mrkva, banány, hrušky a pod. (iba v úvodnej fáze)
Strukoviny: šošovica, hrach a pod. (iba v úvodnej fáze)
Škrob: zemiaky, sladké zemiaky a pod. (iba v úvodnej fáze)
[kkstarratings]Zdravo sa stravovať a chudnúť z pohodlia domova je jednoduché. Potrebujete len pevnú vôľu a kvalitný zdroj informácií. S tým prvým si musíte poradiť sami, no s tým druhým vám najlepšie pomôže náš online Fit Klub, kde nájdete úplne všetko čo potrebujete pre to, aby ste začali zdravo zhadzovať, variť chutne a chudnúť až 1 kg týždenne. Stačí sa pridať.