ttq.load('C6GIDBPQ53292HDC7SS0'); ttq.page(); }(window, document, 'ttq');
Stredomorská strava a chudnutie
Kvalitou stravy dokážeme naozaj ovplyvniť náš život a zdravie. Vedeli ste o tom, že ľudia žijúci v Stredomorí sú zdravší ako zvyšok európskej populácie ? Príčin je veľa. Medzi najvýznamnejšie príčiny patrí určite strava, pohyb na čerstvom vzduchu a dostatok slnečných lúčov.
Stredomorská strava je odporúčaná mnohými odborníkmi ako jednotka v zdravom životnom štýle. Keď hovoríme o stredomorskej strave, tak zvyčajne hovoríme o Španieloch, Talianoch, Grékoch, Turkoch, ktorí sa stravujú týmto spôsobom.
Stredomorská strava obsahuje najmä čerstvé ryby a morské plody, olivový olej, prevažne celozrnné pečivo, čerstvé ovocie a zeleninu. Vzácnosťou je najmä to, že sa strava nedováža, ale každý si ju dopestuje doma v záhrade bez umelých hnojív. Ide o to, aby všetko bolo vyvážené a prírodné.
Stredomorská strava – olivy
Prospieva na viaceré problémy, napríklad na vaginálne problémy, predchádza vysokému krvnému tlaku, upravuje cholesterol, odbúrava brušný tuk, je prospešná proti rakovine a cukrovke. Stredomorská strava obsahuje veľa byliniek a dresingov. Preferované je biele mäso ako ryby a kuracina. Redukuje sa tiež príjem mliečnych výrobkov.
Prejsť na stredomorskú stravu nie je náročné finančne, skôr čo sa týka dostupnosti niektorých potravín je to mierne zložitejšie v našej krajine. Niektoré potraviny na Slovensku dostaneme v obmedzenej kvalite.
Napríklad čerstvosť rýb na Slovensku nemôžeme porovnávať s čerstvosťou rýb niekde v Taliansku, alebo v Turecku. Taktiež čerstvé dopestované ovocie a zelenina je v našich končinách nedostupné a ak áno, a dopestujeme si ich, tak jedine počas leta, ostatné mesiace ju musíme kupovať zo supermarketov.
Stredomorská strava znamená taktiež vynechávanie sladkostí a polotovarov. Jej zásadou je čerstvosť. Vďaka dodržiavaniu zásad stredomorskej stravy môžeme aj schudnúť. Vďaka nej dokážeme byť zdraví. Stredomorská strava je chutná a uplatňuje sa aj v Turecku.
Ak budete dôsledne dodržiavať vyváženú stredomorskú stravu je možné pomaličky, ale iste schudnúť.
Niektoré recepty na prípravu chutného domáceho a zdravého kebabu:
Stredomorská strava – domáci kebab
Ingrediencie:
Postup prípravy:
Na domáci kebab potrebujeme arabský chlebík, wrap, tortilla, ktorý je možné dostať hocikde v potravinách. Ten najprv jemne pripečieme nasucho na panvici dochrumkava.
Pripravíme si kuracie mäso, najlepšie kuracie prsia, jemne nakrájame, pridáme do mäsa soľ, koreniny, vegetu a orestujeme na panvici la mia recensione qui. Keď máme už pripravené mäsko a arabský chlebík, pripravíme si bokom zeleninu nakrájanú nadrobno (paradajky, uhorka, cibuľa, kapusta pokvapkané olivovým olejom a pridáme suchú mätu) a dresing. Zeleninu s mäsom jemne zavinieme do kebabovej placky. Ak chcete vegetariánsky (zdravší) kebab, tak všetko vyššie uvedené len bez mäsa.
Doprajte si jedinečný turecký kebab priamo u seba doma. Nemusíte chodiť do reštaurácie, pochúťka je hotová do 40. minút.
Stredomorská strava
Máte radi turecké špeciality? K tureckým výnimočným raňajkovým jedlám patrí Sigara Borek. Čo sa týka kalórií, nepatrí k tým najmenej kalorickým, ale občas nezaškodí, ak si ho dáte, a je naozaj chutný.
Čo potrebujeme:
Postup prípravy:
Yufka tortila je dostupná kdekoľvek. Jeden plátok Yufky pokrájame na obdĺžniky, tak aby sa do nej dal zabaliť syr pokrájaný na kúsky. Syr zavinieme do tortily. Obdĺžniky cesta, ktoré vzhľadom pripomínajúce cigarety postupne zaliepame a spravíme taštičky (cigarety) naplnené syrom (k syru môžete pridať špenát). Potom rozohrejeme olej na panvici a vyprážame do zlatista. Necháme odkvapkať na servítke a podávame.
Dobrú chuť!